Leder:
Det er ikke længere
nok at feje for egen dør

Det digitale magasin Madlandskaber, som Madland sætter i verden sammen med FoodSHIFT 2030, er en skueplads for de mange skønne folk og initiativer, der arbejder for at sætte en ny kurs for vores madsystem - men som også ydmygt ved, at de ikke står med løsningerne alene. Samtidig opsummerer magasinet de store overvejelser om, hvad Madland er og vil. Stifter og direktør for Madland, Marie Sainabou Jeng, sætter ord på.

Leder ved Marie Sainabou Jeng, direktør og stifter af Madland

Det er ikke længere nok at feje for egen dør. 

Om det er stalddøren på landbruget, fabriksdøren ind til landets mange madvirksomheder, restaurantdøren i de hippe københavnerkvarterer eller køkkendøren derhjemme. Hvis vi for alvor vil bidrage til en bæredygtig forandring af madsystemerne, er det den fælles indsats, der skaber de store resultater - erfaringsudvekslingen, videndelingen og den synergi, der opstår, når flere aktører fra forskellige dele af værdikæden samarbejder og i fællesskab løfter hinandens arbejde og mål til nye højder.

Madland er sat i verden for at gentænke vores madsystem - sammen. For at tilbyde et madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt, hvor vi kan engagere, inspirere og begejstre hinanden til undren såvel som handling. 

Netop derfor har vi den seneste tid glædet os som små madgale børn til at dele dette års udgave af Madlandskaber med jer. Det digitale magasin, som Madland sætter i verden sammen med FoodSHIFT 2030, er nemlig først og fremmest en skueplads for de mange skønne folk og initiativer, der ikke blot arbejder inden for sin egen silo, men i stedet søger samspillet med verden omkring dem.

Alle vil de bidrage til en ny retning for vores madsystem, men er samtidig ydmygt klar over, at de ikke står med løsningerne alene. Det gør ingen af os. Derfor står de klar til i magasinet at udveksle meninger, erfaringer og viden, fordi de ved, at det er sådan vi konverterer små skridt til syvmileskridt.

Når vi ikke har været i corona-beredskab, er meget af Madlands første halvandet år gået med at definere, hvad vores platform egentlig er og vil. De store overvejelser har dette magasin vist sig at være en perfekt opsummering af. Faktisk peger hver eneste afkrog og bidragyder i Madlandskaber på den ene eller anden måde ind i de grundværdier, Madland hver dag prøver at arbejde ud fra.

Foto: Molly Grønberg

Foto: Koalition

 

Marie Sainabou Jeng

Rådgiver og projektudvikler med fokus på spændingsfeltet mellem mad, bæredygtighed, pr og kommunikation.

Stifter af Koalition og Madland og en del af FoodSHIFT 2030s advisory board.

Madland er et madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt for os, der vil en bæredygtig forandring af madsystemerne. Et samlingspunkt, hvor vi vil engagere, inspirere og begejstre til undren såvel som handling.

Læs mere om Madland på vores hjemmeside, følg med på Instagram og Facebook, og skriv dig op til vores nyhedsbrev.

Lad mig forklare:

Madland vil begejstret sætte scenen for nye og spirende stemmer. Det samme vil bidragyder Coop Crowdfunding, der giver landets madiværksættere en ølkasse at stå på, når de skal dele budskaber og nye projekter, og invitere danskerne til at investere i dem gennem crowdfunding eller låneaftaler. De var bl.a. med til at rette spotlyset mod Circular Food Technologys store arbejde for at forvandle restprodukterne fra vores ølproduktion til næringsrigt og velsmagende maskmel. Dem, og vores behov for at minimere spildet fra vores madproduktion, kan du også blive klogere på i magasinet her.

Inspirationsmarked på Madland Festivals åbning i fællesskab med den grønne filmfestival Bio-Bio.
Foto: Rasmus Poulsgaard

Madland er et inkluderende fællesskab for jordbrugere, fiskere, producenter, forhandlere, kokke og andre madfolk, der vil et mere bæredygtigt madsystem. På lignende vis arbejder man i Lejre Kommune strategisk og målrettet for at favne og skabe stærk forbindelse mellem alle led i kommunen. Her tager jordbrugere og producentfællesskaber værtskab over besøg og arrangementer for lokalsamfundet, de cirkulerer hinandens restprodukter imellem sig, og de organiserer skolehaver til børn og grønne områder for både borgere og biodiversitet. I en tid, hvor livet uden for storbyen trækker i flere og flere unge mennesker, har vi brug for at gentænke måden, vi forbinder land og by på - og i samme ombæring kan vi jo passende tage (endnu) et kritisk blik på vores mads vej fra jord til bord.

“Vi skal bruge den gentænkningsvilje, pandemien bragte med sig, til at skubbe på et mere bæredygtigt madsystem. Både i en miljømæssig kontekst, hvor vi må samarbejde bredt for at sætte endnu mere skub i den bæredygtige omstilling, og i en social kontekst, hvor rammerne for det gode arbejdsliv stadig lader meget tilbage at ønske for dem, der producerer, distribuerer og serverer vores mad.”

— Marie Sainabou Jeng

Madland vil ruste og opfordre både madborgere og professionelle til at tage aktiv stilling til vores ansvar for, og indflydelse på, den bæredygtige forandring. Hos Zero Foodprint Nordic er ambitionen den samme. På beværtninger og forhandlere, der er medlem af Zero Foodprint Nordic, lægges der 1 procent oven i alle regninger, som går ubeskåret til regenerative projekter rundt omkring i madlandskabet. Det er både en nødvendig håndsrækning til den spirende regenerative bevægelse, men også en vigtig opmuntring for både spisesteder, barer og forhandlere til at træffe et valg og skridte i den rigtige retning.

Madland vil inspirere og uddanne, så det bliver mindre komplekst at forstå madsystemet og ens egen rolle i forandringen. I vores spritnye podcastepisode med FoodSHIFT 2030’s Line Rise Nielsen beskriver hun det arbejde som at “af-anonymisere vores mad” - men hvordan gør man så lige det? Bl.a. gennem en solid indsamling af viden fra forskningscentraler over hele Europa, som skal konverteres til overskuelig oplysning og maddannelse for den brede befolkning. Dyk mere ned i detaljerne og FoodSHIFT 2030’s arbejde i podcasten, der kan findes som en del af magasinet her.

Madland arbejder for at skabe større transparens i madsystemet og sætte ansigt på menneskene bag maden. Og der findes næppe en bedre eksponent for den ambition end Foodwise, som under Madland Festival inviterede nysgerrige gæster med på det første Full Circle Farm Crawl med besøg hos nogle af landets bedste og mest ambitiøse producenter. Oplev - eller genoplev - den skønne tur og stifter Edith Welkers mange gode pointer om vores madsystem i vores fotoreportage her i magasinet.

Madland vil gøre det nemmere at få overblik, indblik og udblik. Vores madbranche har sjældent haft mere brug for netop det, end de havde under en nådesløs corona-tid, hvor restriktioner ændrede sig på dagsbasis, og hjælpepakker til nødlidende virksomheder blev en videnskab i sig selv. Bowline samlede branchen med en platform, hvor restauranter kunne udveksle vital viden og erfaring hos ligesindede. Nu ser bevægelsen fremad og vil arbejde videre for at samle branchen om nogle af de problemer, man historisk har haft svært ved at adressere - særligt inden for den sociale bæredygtighed.

 

Foto: Rasmus Poulsgaard

Det er et kæmpe privilegium at kunne give mikrofonen til så mange inspirerende og handlekraftige folk på tværs af madsystemet. Vi er alle så småt ved at arbejde os videre fra en hverdag med corona øverst på dagsordenen, men i flere led i kæden står det danske madlandskab stadig et sårbart sted. 

Det er nu, vi skal bruge den gentænkningsvilje, pandemien bragte med sig, til at skubbe på et mere bæredygtigt madsystem - både i en miljømæssig kontekst, hvor vi må samarbejde bredt for at sætte endnu mere skub i den bæredygtige omstilling, og i en social kontekst, hvor rammerne for det gode arbejdsliv stadig lader meget tilbage at ønske for dem, der producerer, distribuerer og serverer vores mad.

En ting er at tale om de store, nødvendige forandringer - det store spørgsmål er, hvordan vi lykkes med at skabe dem i praksis i hverdagen. Det giver vi dig en række opløftende og begejstrede eksempler på i dette magasin, hvor du kan finde både fotoserier, videoer, podcasts og artikler.

Vi håber, at du vil kigge med.

Rigtig god læse- og lyttelyst,
Marie Sainabou Jeng, stifter af Koalition og Madland