Vores madsystem flyder over med skjulte fødevarer – hvorfor spiser vi dem ikke?

 
 

Hvad hvis du fik at vide, at vi kan producere tonsvis af næringsrigt mel uden at bruge en eneste kvadratmeter landbrugsjord? Det har Circular Food Technology og Agrain formået ved at dykke ned i vores ølproduktion og finde en måde at lave ny, næringsrig mad ud af de mange ton mask, der hvert år går tabt på rejsen fra korn til øl.

Stifter Karin Beukel fortæller her, hvordan produktionen af en øl også kan bidrage med den pose chips, du spiser til, hvad upcycling egentlig er for en fisk, og hvordan vi vender virkeligheden på hovedet i en fødevareindustri, der ganske enkelt ikke bruger jordens ressourcer godt nok.

Af Karin Beukel, cirkulær iværksætter og medstifter af Circular Food Technology og Agrain. Topbillede: Agrain

Op mod en tredjedel af hele verdens landareal er i dag dækket af marker og landbrug. Alligevel snakkes der dagligt om fødevaremangel i takt med, at klodens befolkningstal stiger. Allerede i 2050 regner FN med, at vi skal producere 70 procent flere fødevarer end i dag for at brødføde alle.

Vi er med andre ord nødt til at øge mængden af tilgængelige fødevarer i verden. Men hvordan gør vi det på bæredygtig vis og – lige så vigtigt – uden at beslaglægge endnu mere af vores sparsomme jord til landbruget?

Omkring en tredjedel af vores fødevareproduktion ender i dag som enten dyrefoder, biobrændsel eller affald. Det gør upcycling og bekæmpelse af madspild til et af de vigtigste steder at sætte ind i jagten på større fødevaretilgængelighed. Det gælder både den mad, vi smider ud hjemme i køkkenet, men i høj grad også de enorme ressourcer, der hvert år går tabt i fødevareindustrien og detailhandlen.

Et eksempel er danske ølbryggerier, der i løbet af et år står tilbage med 120.000 ton mask fra de 600 millioner liter øl, de producerer. Masken bruges i bedste fald som dyrefoder – i værste fald går den helt til spilde. Det efterlader et åbenlyst spørgsmål, som de fødevareproduktioner glemmer at stille: Hvorfor spiser vi det ikke bare selv?

Et gentænkt cirkulært system, der sparer 7.000 fodboldbaners landareal

I Circular Food Technology har vi gennem flere år undersøgt måder at ​​upcycle øl- og whiskyindustriens største sidestrøm til nye fødevarer, og i dag kan vi forvandle masken til velsmagende, komplekst og næringsrigt maskmel. Hvad der i mange år har været set som et affaldsprodukt sælger vores brand, Agrain, nu som alt fra mel til chips, kiks og granola, som kan findes i det lokale supermarked. Brugte vi alle rester fra den danske ølproduktion efter den formel, kunne det dække halvdelen af alle vores børns proteinbehov. 

Det siger en del om, hvor meget næring der går til spilde i vores ølproduktion, og samme virkelighed vil du kunne finde i mange andre produktioner. Ressourcerne er enorme, og det er vores alles ansvar at finde nye måde at bruge dem på.

Det kræver et gentænkt cirkulært system, hvor tab af ressourcer minimeres – og det er her, upcycled food kommer ind i billedet. Jo flere bæredygtige, upcyclede produkter vi kan skabe ud af spild fra fødevareindustrien, jo tættere kommer vi på at løse de mange globale problemer forbundet med sult, ressourceunderskud, klima- og pladsproblemer.

Foto: Agrain

 

Fra korn til mel – via øl

Når man brygger øl, bruger man korn dyrket på marker, derefter maltet og til sidst kogt op i brygningsprocessen. Men hvad sker der med kornet efter brygningsprocessen?

I dag ender meget i biomasseanlæg, som foder til kvæg eller blot smidt ud. Et voldsomt globalt fødevaretab, som Circular Food Technology og Agrain vil sætte en stopper for.

Agrain genanvender de korn, som bryggerierne har brugt én gang. Bryggerierne bruger sukkerstofferne, og Agrain tager resterne – masken – som hovedsagligt er protein og kostfibre.

Agrain tørrer og formaler masken og laver det så til maskmel. Maskmelet kan bruges som alt andet fuldkornsmel, enten i bagværk derhjemme eller i færdigvarer som Agrains chips, som kan findes i butikkerne.

Foto: Restaurant Terrà

For hver gang du bruger maskmel, sparer du jorden for landbrugsjord. Fordi maskmel laves ved at genanvende de korn, som allerede har været brugt i bryggerierne, kræver det ingen marker, der skal dyrkes, vandes, næres og høstes. Skulle det lykkes at genanvende den nuværende mask fra landets bryggerier, ville det i Danmark alene betyde en besparelse på over 4800 hektar land – det er mere end 7000 fodboldbaner (ref. her er maskmel som alternativ til hvedemel, som bruger 2 m2 jord per kilo produceret hvedemel).

Vores fødevaresystem flyder over med skjulte fødevarer 

Både i Danmark og andre steder i verden bliver vi bedre og bedre til at oplyse om behovet for at ændre vaner og mindske madspild i husstande, supermarkeder, kantiner og på landets restauranter. Der er stadig rigeligt med plads til forbedring, men der er sat skub i en bevægelse. 

Blandt vores fødevareproducenter halter den bevægelse efter, og det er på tide, at vi styrker indsatsen mod spild i en del af værdikæden, hvor der stadig er enormt lang vej igen. Men spild er ofte en hel del mere komplekst at håndtere i produktionen end i detailhandlen, på restauranterne og hjemme i køkkenet. På fabrikken skal der ofte mere gennemgribende og krævende ændringer og innovation til.

I årevis har fødevareindustrien været mere fokuseret på stordriftsfordele end på, hvordan man optimerer forarbejdning og brug af sine råvarer, så man får mest muligt ud af dem. Det har medført, at industrien ganske enkelt ikke bruger jordens ressourcer godt nok – det er ikke godt for kloden, og paradoksalt nok er det også på vej til at blive et enormt problem for industrien selv. For selv om den aktuelle kurs på kort sigt kan give økonomisk mening, så er fødevareindustrien blandt dem, der vil blive hårdest ramt af de klimaforandringer og den ressourcemangel, vi allerede nu ser tegn på.

Alle parter har med andre ord gavn af at minimere det store spild, vi hver dag oplever i vores fødevareproduktion. Men skal det lykkes, har vi brug for viden, gentænkning og innovation. Og det kræver den samme helhjertede indsats, oplysning og opbakning, som vi de seneste år har set på madspildsområdet i andre dele af kæden.

Drik en øl og spis resterne også

“Drik en øl og spis resterne også.” Sådan plejer vi at sige om de chips, vi laver på melet fra den overskydende mask fra ølproduktionen. Det er nemlig sådan, at der i hver pose Agrain-chips indgår maskmel lavet af den mængde mask, der skal til for at brygge en halv liter øl.

De fleste kan nok blive enige om, at sådan et regnestykke giver bedre mening, end et hvor hver eneste øl, vi producerer, giver sidestrømme som ikke bruges til føde. Nu er spørgsmålet bare, i hvilke andre dele af fødevareproduktionen, der er ressourcer at spare?

Svaret er mange. Det manglende fokus på sidestrømme og restprodukter, der har præget industrien i årtier, betyder at der i dag er enorme mængder uudnyttet potentiale i mange af verdens største fødevareværdikæder. Fra de store mængder pulp, der er tilovers fra produktionen af fx juice og vin, til kaffebønnerester, og de mange ben og afskæringer fra både slagtedyr og fisk, som der langt fra altid findes anvendelse for.

Det er svært helt at forestille sig, hvor mange uudnyttede fødevareressourcer, der gemmer sig i de produktionskæder. Det er vi nødt til at kortlægge – og så er vi nødt til at blive klogere på, hvordan vi udnytter dem bedre.

Det er på høje tid, at der tages mere politisk stilling til upcycling, så det ikke længere kan betale sig at spilde ressourcer, som bliver mere og mere dyrebare, hvis vi vil kunne brødføde alle klodens indbyggere. Det er ikke en nem opgave; i mange tilfælde er der tale om komplekse systemer, som er krævende at tilpasse. Men det er først, når vi tager stilling og begynder at lede aktivt efter nye muligheder, at vi kan finde løsningerne.

Foto: Rasmus Poulsgaard